ما در جواب به جمله ی سوالی شما ترموستا چیست؟ چندین نوع ترموستات و چندین جواب به این سوال داریم که در ادامه ی مطالب به آن میپردازیم.!ترموستات را دماپا نیز میگویند.
ترموستات یعنی وسیله ای برای یکسان نگه داشتن دمای محیط می باشد.
ترموستات قطعه ای الکتریکیست که به طور خودکار دمای محیط بسته را کنترل میکند و بر روی سیستم گرمایشی و سرمایشی متصل می شود.
ترموستات خودرو ، قطعه ای می باشد که دمای آب موتور را یکسان و کنترل میکند.
مادر مقاله ی شرکت نوین یدک توضیحات ومطالب کاملی در مورد این قطعه ی حیاتی خودرو یعنی ترموستات ویا همان دماپا برای شما خواهیم داد، که ترموستات خودرو چیست ؟ ترموستات خودرو چه کاربردی دارد؟ ترموستات فصل تابستان با ترموستات فصل زمستان در خودرو چه تفاوتی دارند و قطعات تشکیل دهنده ی ترموستات خودرو و چگونگی تعویض ترموستات انواع خودروها برای شما مطالبی را توضیح خواهیم داد.
ترموستات خودرو قطعه ای محسوب می شود که دمای آب موتور خودرو را کنترل و یکسان نگاه میدارد، ودر تعریف بعدی میتوان گفت که ترموستات قطعه ای می باشد که بین سرسیلندر خودرو و رادیاتور آب خودرو قرار میگیرد و دمای موتور را در حد نرمال و ثابتی که شرکت خودرو ساز تعیین کرده تقربا ۸۵ درجه نگه میدارد.
قطعات تشکیل دهنده ی ترموستات خودرو عبارتند از:
فنر ، سیلندر و دریچه ی باز شونده ویاهمان سوپاپ و واشر ترموستات
۱ .فنر ترموستات
وظیفه ی فنر ترموستات خودرو بسته نگه داشتن ترموستات می باشد ، با فشار ثابتی که دارد در حین خنک شدن پیستون وبرداشته شدن فشار سریعا پیستون را به بالا فشار داده ودرب ترموستات بسته می شود.
۲. سیلندر ودریچه ی باز شونده
سیلندر باز شونده در ترموستات نقش بسیار مهمی دارد که نسبت به دمای آب باز ویا بسته می شود که درجه ی باز بسته شدن آن به دمایی دارد که شرکت تولید کننده برای آن تعریف نموده است.مثلا ترموستات دمای ۷۴ ، این سوپات تا رسیدن دما به درجه ی ۷۴ اجازه ی باز شدن و خروج به آب را نمیدهد تا اینکه دمای آب به درجه ی معین رسیده و سوپاپ بازشده و اجازه ی چرخ آب موتور را میدهد.
۳. واشر ترموستات
وظیفه ی واشتر ترموستات آب بندی کردن بین دوطرف ترموستات را برعهده دارد و اجازه ی نشتی آب از طریق دیگری بجز سوپاپ ترموستات را نمی دهد.
نقش ترموستات در خودرو چیست؟
اگر به طور خلاصه بخواهم مفهوم این مطلب را به شما برسانیم باید بگوییم که هر خودرویی که کار میکند باید دریک دمای خاص باقی بماند تا موتور در بهترین نحو به کارکرد خود ادامه دهد، چرا که ترموستات با قرار گرفتن در مسیر آب موتور وسیستم خنک کاری رادیاتور این نقش مهم یعنی متعادل نگه داشتن دمای موتور توسط آب را برعهده دارد ، دمای تعریف شده برای اکثر خودرو ها ۸۵ درجه می باشد که اگر دما از این مقدار معین بیشتر ویا کمتر شود سبب استهلاک قطعات و موتور می شود ودرنتیجه موتور کارایی خودرا در کمترین زمان ممکن از دست میدهد، ترموستات با ثابت نگه داشتن دمای آب باعث می شود که دمای روغن موتوری که برای روانکاری موتور مورد استفاده قرار میگیره همواره خواص خودرا حفظ کرده و روغکاری به طور استاندارد صورت پذیردو استهلاک قطعات خودرو به کمترین میزان برسد و عمر موتور خودرو بالاتر رود.
اگر در خودروی بخواهیم ترموستات را از سیستم خنک کاری خودرو برداریم احتمال دارد که اتفاقات متعددی برای خودرو شما اتفاق بیفتد که به آن میپردازیم!
۱.استهلاک قطعات خودرو بالا می رود
۲. افزایش مصرف سوخت خودرو
۳. گرم نشدن بخاری خودرو برای استفاده، بادسرد دادن
۴. کاهش شتاب خودرو
چگونه نداشتن ترموستات در خودرو باعث بالا رفتن مصرف سوخت می شود؟
اگر ترموستات قطعه ی مهمی برای خودرو نبود شرکت سازنده داشتن آن را الزامی نمیکرد چرا که در نحوه ی عملکرد وکارکرد خودرو نقش به سزایی دارد،
فکر کنید خودرو شما ترموستات ندارد، باعث می شود که مصرف سوخت شما بالا برود ! چرا؟؟ چون در موقع سرد بودن خودرو ویا صبح ها که شما به خودرو خود استارت زده و ماشین را روشن میکنید ماشین تا چند دقیقه در حالت ساسات کار میکند، یعنی در هنگام سردبودن وروشن شدن موتور برای بهتر کارکردن و سریع روشن شدن خودرو باید سوخت بیشتری مصرف شود و این عمل توسط سنسورها و فشنگی آب که به ایسیوی خودرو شما متصل است صورت می پذیرد.
پس به این نتیجه میرسیم که اگر خودرو شما فاقد ترموستات باشد دمای خودرو شما بالا نخواد رفت ودر نتیجه توسط سنسورها و فشنگی آب دمای آب موتور به ایسیوی خودرو شما ارسال شده و ایسیوی خودرو شما طبق برنامه ریزی که توسط شرکت سازنده شده تشخیص خواهد داد که دمای آب پایین است و به همین دلیل خودرو در حالت ساسات کار کرده و مصرف سوخت شما بالا خواهد رفت،وتنها خودرو درصورتی ازحالت ساسات خارج می شود که دمای موتور بالارفته و به دمای تعریف شده در ایسیو برسد.
انواع ترموستات خودرو ها
ترموستات مورد استفاده در خودرو ها انواع مختلفی دارند که ما در این مقاله به دو نوع آن اشاره خواهیم کرد:
۱. ترموستات الکترومکانیکی
شرایط کار این نوع ترموستات بدین صورت است که برای فرمان مدار الکتریکی از فرمان حسگر استفاده میکند.
۲. ترموستات الکترونیکی
علائم خرابی ترموستات خودرو و درست عمل نکردن آن چیست؟
۱.یکی از علائم خرابی ترموستات داغ کردن موتور و به اصطلاح آمپر کشیدن خودرو می باشد، در این مواقع خودرو شما بعداز کمی روشن ماندن ویا حرکت دمای آن از حد نرمال(۸۵درجه) بالاتر میرود وحتی با روشن شدن فن سیستم خنک کاری دم آب موتور پایین نمی آید .برای متوجه شدن به این امر که آیا خودرو شما مشکل دیگری دارد ویا اینکه ترموستات عمل نمیکند بهتر است موارد زیر را تست نمایید:
برای این منظور شمادمای شلنگ بالای رادیاتور و شلنگ پایین رادیاتور را باید تست کنید’ بدین منظور با دست زدن به هر دوشلنگ باید در حالت عادی و سالم بودن ترموستات دمای هر دو شلنگ داغ و تقریبا یکسان باشد ودر غیر این صورت ترموستات عمل نکرده و آب موتور چرخش نداشته و سیستم خنک کاری قادر به خنک کردن آب موتور نمی باشد و دمای موتور بالا میرود.
نشانه های خرابی ترموستات خودرو :
از نشانه های خراب شدن تر موستات خودرو به چند موارد اشاره میکنیم :
۱. بالا رفتن به یکباره ی آمپر آب و داغ کردن موتور و روشن شدن چراغ آلارم آب
۲. باد سرد دادن بخاری خودرو در حین روشن کردن آن
۳. روشن شدن سریع فن خنک کننده ی خودرو و خاموش نشدن آن
۴. پس زدن آب رادیاتور از درب رادیاتور
۵. باد کردن وسفت شدن شلنگ های آب رادیاتور بخاری و رادیاتور خودرو شما
۶. افزایش مصرف سوخت بخاطر افت شدید دمای آب در موتور
از علائم دیگر داغ کردن موتور و گردش نداشتن آب موتور می توان به هوا گرفتن آب و سیستم خنک کاری برخی از خودرو ها که باید هواگیری شوند نیز دارد.
۲.یکی دیگر از علائم خرابی ترموستات می توان به بالا نرفتن دمای آب موتور اشاره کرد، که با روشن شدن خودرو و طی مسافتی هنوز دمای آب موتور به دمای بالا و نرمال نرسیده است.
۳. عامل دیگر برای تشخیص خرابی ترموستات خودرو ویا درست عمل نکردن آن این است که خودرو شما در حالت کارکرد درجا دمای آب بالا رود و در مواقع حرکت و در سرازیری ها که خودرو تحت فشار نیست دمای آب به یکباره افت شدید دما داشته باشد که در این موقع یا کاملا ترموستات خراب وباز مانده و عمل نمی کند.
محل قرار گرفتن ترموستات انواع خودروها
خودروهای باتوجه به انواع مختلفی که در بازار موجود می باشد بخاطر مشابه بودن موتور آنها محل قرار گرفتن آنها یکی و یکجا می باشد که ما سعی میکنیم به طور مختصر به آن بپردازیم چرا که بعضی رانندگان دوست دارند که خود ترموستات خودرو خودرا تعویض نمایند و یا اینکه از محل قرار گرفتن تر موستات خودرو خود مطلع شوند،
محل قرار گرفتن ترموستات خودروهایی مانند پژو پارس ، پژو ۴۰۵ ، سمند ، در قسمت سمت راست سرسیلندر مطابق عکس می باشد.
محل قرار گرفتن تر موستات خودروهای پژو206 ,207 تیپ ۲و۳ در قسمت سمت راست سرسیلندر گوشه ی جلو مطابق عکس می باشد.
محل قرار گرفتن ترموستات پژو206,207 تیپ ۵ در قسمت سمت راست سرسیلندر مطابق عکس می باشد.
محل قرار گرفتن ترموستات پراید ، تیبا ، ساینا ،کوییک، شاهین در قسمت سمت راست سر سیلندر بالای استارت مطابق عکس می باشد.
نحوه ی کارکرد ترموستات چگونه است؟
هنگامی که شما خودرو را استارت زده و خودرو را روشن میکنید تر موستات شما بخار فشار فنری که بر روی سوپاپ قرار دارد درب وسوپاپ را همواره بسته نگه داشته و مانع از گردش آب داخل موتور می شود و هنگامی که دمای آب موتور به حد معینی(۸۵ درجه) برسد گرمای آب با تاثیر برروی سوپاپ که با موم و یاجیوه پرشده باعث فشار بر روی درب سوپاپ و فنر شده و آنرا به عقب هل داده وباعث باز شدن مسیر خروجی آب شده و به سیستم خنک کاری و رادیاتور می رسد و توسط فن خنک کننده که روشن شده دمای آب را پایین آورده و توسط واترپمپ دوباره به داخل موتور پمپ ویا کشیده می شود، واین کار ادامه پیداکرده و دمای موتور را در حد استاندارد نگه می دارند.
در ایران جمله ای و کلمه ای باب شده است که ترموستات فصل زمستان با فصل تابستان فرق دارد یا نه باید گفت که:؟
در خودروهای قدیمی که سیستم خنک کاری آنها فقط توسط پروانه ی خودرو صورت میگرفت و فن خنک کننده نداشت بیشتر از این قانون پیروی میکردند چرا که در فصل تابستان بخاطر گرمی هوا و گرمای بیش از حد آب داخل موتور
سعی میکردند از ترموستاتی استفاده کنند که در دمای پایین تری عمل کرده و دمای موتور به یکباره بالا نرود، ودر فصل زمستان بخاطر سردی هوا و سرد شدن بیش از حد موتور از ترموستات های با درجه ی بالا استفاده می شد که گرمای موتورا حفظ کند ودر زمستان گرمای بخاری خوبی داشته باشد.
طریقه ی تعویض ترموستات انواع خودروها
شرکت نوین یدک نحوه ی تعویض انواع خودروها مانند پژو پارس ، پژو 405 , پژو 206, پژو207 ، سمند ، زانتیا ، پراید ، کوییک ، ساینا ، شاهین ،رانا ، دنا ، و… را به زبان ساده بیان خواهد کرد تا خود شما مکانیک خودرو خود شوید و بتوانید به راحتی ترموستات خودرو خودرا تعویض کنید،
نحوه ی تعویض ترموستات بخشی از خودروها شبیه به یکدیگر می باشد که تا حدودی به آنها اشاره خواهیم کرد،
ترموستات کدام یک از خودروها به یک صورت امکان پذیر می باشد و شبیه هم می باشند؟
(خودروهای پژوپارس ، پژو ۴۰۵ ، سمند موتور ۱۸۰۰ ، همگی به یک مدل انجام می شوند که به طور کامل به نحوه ی تعویض ترموستات آنها خواهیم پرداخت (خودروهای نوعA)نامگذاری میکنیم.)
روش تعویض ترموستات خودروهای نوع A ،B,C بدین صورت می باشد (سمند، پژو۴۰۵،پارس،)
۱ . از سردبودن آب موتور اطمینان حاصل کنید، سپس یک ظرف لازم دارید تا آب رادیاتور ویا ضد یخ خودرو شما زمین نریزد در زیر خودرو قرار دهید ،
۲. شلنگ بالای رادیاتور را که به درپوش ترموستات متصل است را باز کرده و جدا کنید
۳. درپوش ترموستات دارای دو عدد پیچ می باشد که آنها را با بکس شماره ی ۱۳ باز میکنیم ودرپوش را برداشته و به خود ترموستات می رسیم، سپس ترموستات نو را در جای ترموستات قبلی قرار میدهیم (طریقه ی قراردادن ترموستات در داخل قاب بدین صورت می باشد که طرفی که فنر دارد مطابق عکس باید به طرف داخل و سر سیلندر باشد)
۴. مقداری چسب آب بندی به دور درپوش پلاستیکی ترموستات زده و پیچ های آن را می بندیم، سپس شلنگ آب رادیاتور را به درپوش بسته و سفت مکنیم.
۵. و قسمت آخر و هواگیری می باشد .
طریقه ی هواگیری خودرو بدین صورت می باشد که پیچ هواگیری روی درب ترموستات و پیچ برنجی آلن خور را باز کرده و آب را داخل رادیاتور می ریزیم تا هوای داخل موتور از قسمت پیچ های هواگیری کاملا خارج شود وبدون حباب آب خارج شود ، سپس پیچ ها را بسته و کار تمام است. شما ترموستات خودرو خودرا تعویض کرده و آنرا هواگیری کرده اید.
روش تعویض ترموستات نوع B نیز مانند گروه A می باشد فقط شکل و جای هواگیری آنها متفاوت می باشد.
(طریقه ی تعویض ترموستات پراید و ساینا و کوییک ، شاهین ، زانتیا نیز به یک طریق انجام می شود که در بالا به آن اشاره کرده ایم ( نوع C)، سعی میکنیم از طریق تصاویر طریقه ی تعویض ترموستات را به شما آموزش دهیم.)